De verschillende criteria van een dekbed

Informatie over je dekbed

Vele factoren bepalen samen het betere slaapcomfort van een bed Wie op zoek is naar een nieuw dekbed komt dus voor een aantal keuzes te staan. Want comfort is een individuele aangelegenheid. Alle belangrijke informatie vindt u op het DIS-TNO label in de vorm van tien aandachtpunten.

Deze tien DIS criteria worden nader toegelicht:

 

Vulling

Dons is vaak gemengd met kleine veertjes. Het donsgehalte (15 % tot 100 %) moet daarom vermeld worden. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed.

Synthetische vezels. Vermeld moet worden of de vezels hol of gesloten zijn. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter. Wol is meestal 100 % zuivere lams- of scheerwol. In zomerdekbedden wordt de wol ook wel gemengd met wildzijde (70 % - 30 %).

 

Model

Om de vulling van het dekbed te fixeren worden boven- en onderkant van de tijk op verschillende manieren, al naargelang het type aan elkaar bevestigd.

 

Afmeting

  • Eenpersoons dekbed : 140 cm breedte is voor de meeste ruim voldoende.
  • Tweepersoons dekbed : Breedte van 240 cm of zelfs 260 cm. Een lengte van 200 cm is voldoende tot een lichaamslengte van 185 cm. Bent u groter dan is een lengte van 220 cm aan te bevelen. De maten op het DIS etiket zijn vrijliggend en gladgestreken gemeten.

 

Tijk

De tijk is het omhulsel van de dekbedvulling. Hij moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen :

  • hij moet dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden en
  • hij moet voldoende ademen om transpiratievocht effectief af te voeren

Dekbedden hebben vrijwel altijd een tijk van 100 % katoen. Alternatieven zijn o.a. samenstelling van katoen/polyester, microweefsel of viscoweefsel.

 

Vulgewicht

Het vulgewicht wordt vermeld als totaalgewicht of een gewicht per m². Omdat verschillende soorten en kwaliteiten vulmaterialen ook verschillende isolatiewaarden hebben, kunt u alleen de vulgewichten van dekbedden met dezelfde vulmaterialen met elkaar vergelijken.


Warmteklasse

De warmtebehoefte verschilt van persoon tot persoon. Dekbedden kennen dan ook verschillende warmteklassen, die u houvast geven bij de bepaling van uw keuze. Warmteklassen zijn gerelateerd aan de dikte van het dekbed.
  • Klasse 1: vanaf 8.8 cm. In een koude kamer of als u gevoelig bent voor de koude.
  • Klasse 2: 6.2 tot 8.2 cm. Gemiddelde isolatie, bij de meeste mensen favoriet.
  • Klasse 3: 4.0 tot 5.7 cm. In een warme kamer of als u het snel warm heeft.
  • Klasse 4: 2.0 tot 3.4 cm. Zomerdekbed, optimaal comfort in warme nachten.
 

Gewichtklasse

Een superlicht dekbed of liever wat zwaarder? Door verschillende vulmaterialen kunnen dekbedden uit dezelfde warmteklasse verschillen in gewicht. Zo is wol wat zwaarder dan dons. Er zijn 4 gewichtklassen, uitgaand van het totaalgewicht van een dekbed van 140x200 cm.
  • Superlicht: tot 1200 gram.
  • Licht: van 1300 tot 1700 gram.
  • Medium: van 1800 tot 2400 gram.
  • Zwaar: meer den 2500.
 

Wasvoorschrift

Dekbedden zijn doorgaans goed te reinigen. Het wasvoorschrift wordt in het DIS etiket opgenomen met de bekende internationale wassymbolen. Het volgen van dit advies is van groot belang voor de levensduur van uw waardevolle dekbed.

In de meeste wasmachines kunt u een éénpersoonsdekbed zelf wassen. Het is vooral wel belangrijk om uw dekbed na het wassen zorgvuldig te spoelen en te drogen, zodat het volume weer helemaal terugkomt. Met grotere dekbedden kunt u terecht bij een wasserette of een stomerij.

 

Gebruiksvoorschrift

De gebruiksvoorschriften zijn meestal eenvoudig omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u elke dag het dekbed even losjes opschudt en het slaapkamerraam een uurtje open zet voor de nodige ventilatie, is dat genoeg om uw dekbed in goede conditie te houden.

Advies en slaapoplossingen

 op maat

Gratis levering
& installatie

Familiebedrijf
sinds 1941

Ruime selectie
topmerken

Snel bed nodig :
bekijk onze collectie 'het snelle bed'