Vooral meisjes hebben slaapproblemen

Heeft uw tiener slaapproblemen?

Tieners hebben het vaakst met slaapproblemen af te rekenen. Vooral meisjes tussen 14 en 18 slapen slecht in, door of uit. Dat blijkt uit een onderzoek van De Standaard.

Jongeren en slapen gaan niet goed samen. Jongens en meisjes tussen 15 en 19 jaar oud liggen langer wakker. In vergelijking met cijfers uit 2010 zijn er bijna 20% meer jongens die moeilijk inslapen. Maar vooral meisjes hebben last van slaapproblemen. Hun aantal is met net geen 30% gestegen.  

In maart voerde De Standaard op grote schaal een onderzoek uit. De resultaten van de Slaaptest wijzen uit dat slaapproblemen bij jongeren drie grote oorzaken hebben:

Slapeloosheid

Slapeloosheid of insomnie komt voor bij mensen die moeilijk inslapen, tijdens de nacht vaak wakker worden, of ’s ochtends te vroeg wakker worden.

Verstoord slaapwaakritme

Het menselijke lichaam wordt bepaald door 24-uursritmes of circadiane ritmes. Die regelen onder andere lichaamstemperaturen, celdelingen, bloeddruk en het slaapwaakritme. Slaap je op onregelmatige tijdstippen of slaap je weinig, dan kun je een stoornis creëren in je circadiane ritme

Rusteloosheid en vermoeidheid

Ook vermoeidheid en rusteloze benen overdag hebben ’s nachts een nefaste uitwerking op de slaaprust.

Vraag advies bij uw Slaapcomfort-Center

Contacteer ons gerust. Onze professionele experts beantwoorden graag al uw vragen over slaapproblemen.

Bronnen:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160317_02189236
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160123_02085572
http://www.slaapinfo.nl/slaapstoornissen/slaapritme-stoornissen/

Created on 23/03/2016