Enig idee wat een traagschuim matras is ?
Met deze informatie trachten we wat informatie te geven over dit item en de
- diverse productieprocessen
- diverse kwaliteitsniveaus
Door de jaren heen zijn er al veel soorten en merken traagschuim matrassen op de markt gekomen. In het begin waren de matrassen geheel opgebouwd uit traagschuim. Dit maakt een matras niet alleen onhandelbaar en zwaar, het biedt ook te weinig comfort en ondersteuning. De meeste firma’s hebben daarna besloten om een onderlaag van een ander soort schuim te gebruiken. Deze onderlaag bestaat uit koudschuim of polyether.
Ook zijn er traagschuim matrassen met pocketveren kern. Dit heeft echter een effect dat het traagschuim tegenwerkt: goede traagschuim verdeelt de druk optimaal en neemt de drukbelasting weg doordat het helemaal naar het lichaam gaat staan. Worden onder het traagschuim vervolgens metalen veren geplaatst, dan ontstaat daardoor een krachtige opwaartse druk, waardoor de drukverdelende werking wordt tegengewerkt. Niet helemaal optimaal dus voor personen die nood hebben aan perfecte visco eigenschappen van de matras waar men gaat liggen.
Onder de noemer 'traagschuim' bestaan er diverse kwaliteitsniveaus. Hier volgen een aantal punten waarop u moet letten:
Gegoten of geschuimd?
Gegoten schuim is van een lagere kwaliteit dan geschuimd schuim. Grootste nadeel is dat er een plastic laagje om het schuim komt, net als bij bijvoorbeeld pur-schuim dat in de bouw gebruikt wordt. Dit plastic laagje ademt niet en voelt daarom warm, klef en zweterig aan. Ook de levensduur is beperkt tot hooguit 4 tot 5 jaar.
Geschuimd schuim is daarentegen een stuk luchtiger. Het oppervlak bestaat uitsluitend uit luchtbelletjes. Hierdoor kan verse lucht circuleren en wordt vocht snel afgevoerd. Een koeler en luchtiger matras is het gevolg. Ook de levensduur is aanzienlijk langer, tot 15 jaar bij een goede kwaliteit.
Open of gesloten celstructuur
De manier van schuimen bepaalt of het traagschuim een open of gesloten celstructuur heeft. De kosten om een open celstructuur te schuimen zijn aanzienlijk hoger dan het schuimen van een gesloten celstructuur. Matrassen van goede kwaliteit hebben dan ook een open celstructuur en goedkopere varianten vaak een gesloten celstructuur. Nadeel van de gesloten celstructuur is dat het schuim slecht ventileert en transpiratievocht niet kan afvoeren. Hierdoor is het matras warmer en zweteriger dan een matras met een open celstructuur.
Dichtheid van het traagschuim
Het belangrijkste verschil tussen de verschillende traagschuim matrassen is de dichtheid van het schuim. De belangrijkste regel is: hoe hoger de dichtheid, hoe beter de kwaliteit en hoe langer de levensduur van het matras. Echter kan een te hoge dichtheid weer andere problemen geven.
Zo zijn er veel matrassen met een dichtheid tot 55 kg/m3. Vaak zijn dit de goedkopere varianten. Voordeel is dat deze matrassen erg luchtig zijn. Nadeel van deze lage dichtheid is de slechtere vormvastheid, kortere levensduur en het matras is vaak aan de zachte kant. Hierdoor zakt u als het ware door het traagschuim heen en ligt u meer op de onderlaag.
De kwaliteitsmatrassen hebben een dichtheid van 65 tot 85 kg/m3. Voordeel van deze dichtheid is de lange levensduur, goede ondersteuning en prettig ligcomfort. Nadeel is dat deze matrassen iets warmer zijn dan de matrassen tot 55 kg/m3, maar in combinatie met een open celstructuur is dit geen probleem. Dan is er nog de groep matrassen met een dichtheid van meer dan 85 kg/m3.
Voordeel van deze matrassen is de (zeer) lange levensduur. Nadelen zijn echter de slechte ventilatie, snelle warmte-ontwikkeling, zweterigheid en hardheid van de matras. Het speciale traagschuim gevoel: het langzaam dieper wegzakken in het matras, slapen alsof u zweeft, wordt wel bevorderd door een hoge densiteit. Dit gevoel is echter kortstondig en heeft geen enkele invloed op het ligcomfort en de ondersteuning van het lichaam. De genoemde nadelen wegen niet op tegen dit voordeel.
Helaas maken aanbieders van traagschuim matrassen maar al te vaak misbruik van de onwetendheid van de consument. Het gaat bij een kwalitatief hoogwaardig traagschuim niet alleen om de densiteit. Ook de gebruikte ingrediënten spelen een belangrijke rol. Het is daarom van belang dat het traagschuim wordt geproduceerd door een vooraanstaande schuimfabrikant.
Dit type matras is een belangrijk onderdeel binnen onze collectie. Als beddenspeciaalzaak hechten wij veel belang aan een hoge kwaliteit en zeker in de situatie van de drukverlagende matras wat u slaapcomfort van een hoger niveau kan bezorgen.
TEMPUR: the champion of the visco elastic mattress !
Binnen onze collectie brengen we de volledige collectie Tempur matrassen en bedden. Door toedoen van de vele jaren research die Tempur in het verleden deed, ontwikkelden zij dit NASA schuim reeds begin jaren '70 van de vorige eeuw. Rechtstreeks gevolg hiervan was dat de medische sector snel weet had van deze vernieuwing binnen de beddenmarkt en ook de ziekenhuizen en rugklinieken boden hun patienten dit comfort.
En zie waar we heden aanbeland zijn: Tempur slaapcomfort is niet meer weg te denken voor al die personen die een sterke gevoeligheid hebben in de rug (hernia, rugpijn...). Als platinum dealer brengen wij de volledige collectie Tempur en is alles zeer snel leverbaar, wat soms ook van prioritair belang kan zijn.
Wij nodigen u uit in onze speciaalzaak te Heist op den Berg waar er 1800 m² slaapcomfort kan getest worden. Ons professioneel team helpt u bij het maken van de juiste keuze.