Het belang van drukverlagend slapen

Het belang van drukverlagend slapen

Het belang van drukverlagend slapen

1/3 van ons leven brengen we door in ons bed, dat is een bijzonder lange tijd.
Het is dus duidelijk dat een goede nachtrust heel belangrijk is. Daarom is een goede comfortabele matras een must! Zeker wanneer we het hebben over mensen die gevoelig zijn aan drukpunten, zoals wanneer men lijdt aan reuma, artrose, fybromyalgie en vele andere gewrichtsaandoeningen. Een drukverlagende matras kan in zo’n gevallen de oplossing bieden tot een beter slaapcomfort.

 

Wat is drukverlagend slapen

Bij drukverlagend slapen worden alle drukpunten weggenomen. Het lichaamsgewicht wordt verdeeld over de hele matras en uw lichaam wordt volledig ondersteund. Dit alles zorgt ervoor dat u beter slaapt, een juiste houding krijgt en daardoor minder draait in uw bed. In tegenstelling tot de klassieke matrassen voel je hier geen drukking noch elasticiteit. Het is net de weerstand van het veerkrachtige die bij alle niet-visco elastische materialen aanwezig is die bij een gevoelige rug de pijn kan veroorzaken. Dus het loont beslist de moeite om dan voor zulk een slaapsysteem te kiezen. Ook zijn er nog enkele andere factoren die de keuze voor dit systeem kunnen beïnvloeden:

 • Makkelijk in en uit bed komen;
 • Beter slapen;
 • Minder pijn;
 • Past zich aan aan elk lichaamstype ongeacht lengte en gewicht.
 • De matrassen moeten niet gedraaid worden;
 • Keuze uit verschillende soorten slaapsystemen.

 

Wat kan jou drukverlagend comfort bieden?

 • Tempur op basis van traagschuim;
 • Technogel: op basis van gel;
 • Luchtgeveerde matras: op basis van lucht.

In onze volgende blog gaan we dieper in op de eigenschappen van elke van de merken.

 

Waarom geen waterbed?

Een waterbed geeft een geweldig ligcomfort zeker te vergelijken met drukverlagende matrassen. Ook zijn de voordelen van drukverlagende matrassen gelijk aan die van een watermatras. Toch zijn er enkele redenen waarom een drukverlagende matras beter dienst doet.
Hier enkele nadelen van een waterbed:

 • Je kan er moeilijker in en uitstappen;
 • Een waterbed moet je onderhouden. (Regelmatig conditioner bijvoegen en het oppervlak reinigen met vinylcleaner);
 • Een waterbed heeft energiekosten;
 • Het is zwaar en bij een eventuele verhuis, best contact opnemen met ons professionneel team.

 

Waarom kiezen voor een drukverlagende matras.

 • Makkelijk in en uit bed komen;
 • beter slapen;
 • minder pijn;
 • past zich aan aan elk lichaamstype ongeacht lengte en gewicht;
 • ze moeten niet gedraaid worden;
 • er zijn vele mogelijkheden.

 

Ik heb al een bestaand bed, kan elke drukverlagende matras daarop?

Niet alle drukverlagende matrassen kunnen zomaar op een bedframe of boxspring worden geplaatst toch is er voor elke bodem een drukverlagende matras beschikbaar. We hebben geen medicijn tegen rugpijn maar drukverlagend slaapcomfort kan zeker de pijn verlichten.

 

Welk bed kies ik dan ?

Binnen dit segment bieden we een aantal oplossingen. Maar het is een absolute noodzaak dat te komen testen en vergelijken wat je uiteindelijk het meeste comfort geeft. Het feit dat de nachtrust zal verbeteren is een realiteit, maar hier moeten we ook rekening houden met een verbeterd comfort van in- en uitstappen in het bed omwille van de rugproblematiek.

Het is door deze te komen testen dat je uiteindelijk de beste optie kan kiezen. Als beddenspeciaalzaak kan ons team u zeker helpen bij de keuze van uw nieuw bed. Het voordeel van de meeste van deze matrassen is dat deze kunnen gecombineerd worden op de meeste bestaande bedden. De enige uitzondering hierbij is het waterbed dat een alleenstaand compleet bed is zonder gebruik van lattenbodem. Het is echter zo dat de evolutie van de laatste jaren ons heeft doen besluiten om van dit type bed af te stappen. De evolutie van de productiemarkt (China) en de nieuwe wettelijke reglementeringen over samenstelling van de vinyl matrassen maakt dat er tijdens het gebruik vele nadelige effecten optreden.

Zo’n dertig jaar geleden - bij de opkomst van het waterbed - was de situatie enigszins anders (lees: beter). In die periode was het eigenlijk zo dat het drukverlagende effect alleen met het waterbed kon verkregen worden. Maar de technologie staat niet stil en vandaag kunnen we beslist perfecte alternatieven aanbieden.

 

Wat doet dat veelbesproken drukverlagend comfort met het lichaam ?

Zodra je in bed ligt zal bv een gel- of Tempur matras zich volledig naar de contouren van het lichaam gaan aanpassen. Door die eigenschap verlaagt de weerstand op de ruggenwervel wat bijzonder voordelen kan bieden. Het zorgt immers ook voor een ontspannen gevoel waardoor de nachtrust positief kan beïnvloed worden. Een perfecte aanvulling met dit type matras is tevens kiezen voor een elektrisch verstelbare bodem. Kiezen voor zulk een slaapsysteem is immers niet noodzakelijk maar zal een bijzonder meerwaarde zijn bij het liggen in bed. Ons professioneel team nodigt je graag uit dit te komen testen in onze speciaalzaak. Ook zullen we je wegwijs maken in de verschillen tussen de matrassen. Op die wijze komen we samen tot een keuze dat het best aansluit bij de behoeften. En dat is wat telt. Jij als klant moet er zich beter bij voelen.

Lees vorige
Kan een handgemaakt bed mij meer comfort bieden?

Kan een handgemaakt bed mij meer comfort bieden?

Slapen op een hangemaakt bed  Omdat we allemaal ongeveer 1/3 van ons leven in bed doorbrengen is het toch belangrijk even stil te staan bij de beslissing hoe uw nieuwe...

Lees volgende
Slapeloosheid

Slapeloosheid

Laat slapen geen droom meer zijn: voorkom slapeloosheid. Wat is slapeloosheid? Slapeloosheid of insomnie is de meest voorkomende slaapstoornis.In een notendop betekent slapeloosheid dat je geen normaal slaapritme hebt: je...