Hoe vaak moet ik mijn bed verschonen? En hoe doe ik dat makkelijk?

Hoe vaak moet ik mijn bed verschonen? En hoe doe ik dat makkelijk?

Het bed verschonen is waarschijnlijk niet je favoriete klus. Toch is het belangrijk dat je het vaak genoeg doet. Niet alleen omdat het gevoel van verse lakens niet te overtreffen is – al telt dat zeker mee! Schone lakens zijn ook beter voor je gezondheid én verlengen de levensduur van je matras en beddengoed. Met onze tips gaat het meteen veel vlotter.

Waarom je regelmatig je beddengoed moet verschonen

Je lakens verzamelen stof, heel wat stof en huidcellen. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan ken je het probleem maar al te goed. Een bed dat je regelmatig verschoont, is hygiënischer en dus gezonder voor je huid en luchtwegen.

Maar ook als je geen fysieke reactie hebt op huisstofmijt, is het een goed idee om je lakens frequent te wassen. Wist je dat je per nacht ongeveer een halve liter vocht verliest, alleen maar door te zweten? Reken maar uit: dat is meer dan 180 liter per jaar. Bacteriën houden van een warme, vochtige omgeving. Een bed dat niet genoeg verschoond wordt, is dus een echte broeihaard voor zulke beestjes.

Hoe vaak moet je je lakens en beddengoed wassen?

Verschoon je lakens wekelijks, zeker als je een zweterig type bent of niet doucht voordat je gaat slapen. Verschoon al je lakens tegelijk: het hoeslaken, het dekbedovertrek en de kussenslopen.

Ook je dekbed en kussens hebben een regelmatige wasbeurt nodig. Dat hoeft niet wekelijks, zeker als je een dekbedbeschermer en kussenbeschermer gebruikt. Die doe je samen met de lakens in de was. Een dekbed en kussens uit synthetisch materiaal kunnen vlot in de wasmachine en kan je zelfs samen met de lakens wassen.

Donsdekens en verenkussens was je dan weer beter niet zelf: de veertjes raken beschadigd in de wasmachine. Breng ze jaarlijks naar de droogkuis of stomerij.

Tip: Breng je donsdeken en verenkussens binnen bij Bosmans Slaapcomfort om ze professioneel te laten reinigen. We halen de pluimpjes eruit en reinigen de veren en de tijk apart. Daarna vullen we je dekbed en kussens weer op en zijn ze als nieuw. Ook matrassen maken we vakkundig schoon. Handig voor mensen met huisstofmijtallergie of als er eens een ongelukje is gebeurd.

Waarop letten wanneer je lakens wast?

Je bed verschonen heeft alleen nut als je de lakens ook op de juiste manier wast. Met deze tips gaan je lakens langer mee en geniet jij het meeste van dat frisse gevoel van verse lakens:

  • Was je lakens op 60 °. Die temperatuur is hoog genoeg om komaf te maken met bacteriën, huisstofmijt en andere beestjes.
  • Sorteer je wasgoed op kleur. Een rode sok is genoeg om je stralend witte lakens barbie roze te maken.
  • Prop de machine niet te vol. Lakens hebben ruimte nodig om te bewegen in de trommel. Zo worden ze beter schoon.
  • Laat de was niet te lang in de was- of droogmachine zitten nadat het programma is afgerond. Daarvan kreukt het wasgoed, en dat beklaag je je straks bij het strijken.


Je bed verschonen hoeft geen rotklus te zijn

Zeker met een groot tweepersoonsbed heb je er wel even werk aan om de lakens te verschonen. Met deze tips gaat het vlot:

  1. Haal eerst de hoezen van de kussens en de lakens van het dekbed. Was dan je handen voordat je de schone lakens aanraakt.
  2. Verlucht de kussens en het dekbed terwijl je met de rest van het bed bezig bent.
  3. Gebruik klemmen om de hoeken van je dekbed vast te maken aan de hoeken van de overtrek. Daar bestaan speciale klemmen voor, maar een stevige wasknijper werkt ook. Stop dus elke hoek in de overeenkomstige hoek van het laken, klem ze vast en schud dan het dekbed uit totdat het gelijkmatig in de overtrek zit.

Tijd voor een upgrade van je beddengoed?

Kom langs in onze showroom in Heist-op-den-Berg en voel zelf wat een verschil hoogkwalitatief beddengoed maakt. We helpen je graag een goede keuze te maken.

Lees vorige
Comfortabel slapen in de menopauze, hoe doe je dat?

Comfortabel slapen in de menopauze, hoe doe je dat?

Slaapproblemen zijn jammer genoeg niet zeldzaam in de menopauze. Je hormoonbalans verandert en dat merk je aan vervelende opvliegers, overdag én ‘s nachts. Het goede nieuws? Je kan je nachten...

Lees volgende
Hoeveel uren slaap heb je echt nodig?

Hoeveel uren slaap heb je echt nodig?

Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt van veel factoren af. De meeste volwassenen hebben elke nacht 7 tot 9 uur slaap nodig. Maar dat aantal verschilt van persoon tot persoon...