Waarom kiezen voor een matras in natuurlijke materialen?

Waarom kiezen voor een matras in natuurlijke materialen?

We zien dat matrassen in natuurlijke materialen steeds meer gekozen worden door mensen op zoek naar een goede en duurzame nachtrust. En terecht!

Een matras of slaapsysteem vervaardigd uit natuurproducten biedt heel wat voordelen.

We leggen je in dit artikel uit wat de voordelen & eigenschappen zijn van “natuurlijk slapen” en de verschillende materialen hierin verwerkt.

 

Wat is een natuurlijke matras en wat zijn de voordelen?

Een natuurlijke matras wil eenvoudig zeggen: een matras die bestaat uit natuurlijke (en dus niet-synthetische) materialen. Vrijwel alle merken met wereldfaam vervaardigen hun bedden uit enkel en alleen natuurproducten zoals wol, katoen, paardenhaar of mohair.

We denken hierbij aan Hästens (de parel in de slaapwereld) of bijvoorbeeld Somnus (die al hun materialen uit hun eigen “farm” halen).

Maar ook Vi Spring, Ecolife of Kuperus zijn gespecialiseerd in het verwerken van deze topproducten.


Enkele voordelen van natuurlijk slapen:

 • Allergieën: veel mensen krijgen last van allergie wanneer hun matras te veel huisstofmijt, schimmel en andere bacteriën bevat. Natuurlijke matrassen zijn van nature uit bacteriewerend. Perfect als je niet wenst te niezen, of gewoon wenst te genieten van een frisse & schone matras!
 • U wenst fris te slapen: natuurlijke materialen zijn erg luchtdoorlatend en absorberend. Heb je last van transpiratie ’s nachts of heb je het gewoon snel warm? Dankzij natuurlijke materialen kunnen deze klachten tot het verleden behoren!
 • Natuurlijke matrassen nemen uw lichaamsvorm aan en zetten zich naar uw slaaphouding. Geen paniek dus wanneer je merkt dat er een kleine vorm is afgetekend wanneer u opstaat! Dit hoort erbij…een natuurproduct “leeft” en zorgt er voor dat je elke nacht opnieuw de beste ondersteuning krijgt.
 • Duurzaamheid: natuurlijke slaapsystemen zijn erg duurzaam ! Niet alleen dankzij de materialen, maar ook omdat er meestal met een boxspring & topmatras gewerkt wordt. Traditionele matrassen vervang je best na een tiental jaar. Dat is hetzelfde bij een topper, alleen gaat je matras langer mee…jarenlang plezier dus!

Bij Bosmans Slaapcomfort zetten we meer en meer in op natuurlijk slapen.

Onze volledige bovenverdieping is ingericht met 30 meesterwerken van enkele van bovenstaande merken.

 

Uit welke materialen kan een natuurlijke slaapsysteem of matras bestaan?

De basis of boxspring van een natuurlijk slaapsysteem bestaat meestal uit een massief houten frame, die zorgt voor de duurzaamheid, in combinatie met een pocketveer die eigen is aan een boxspring. Bij sommige merken, zoals Hästens, wordt er ook vlas gecombineerd. Vlas heeft als eigenschap dat het de statische elektriciteit wegneemt. In mindere mate zit er ook nog paardenhaar in verwerkt.


Voor de matras worden er vaak verschillende materialen in combinatie met elkaar verwerkt. Wol, katoen, mohair, paardenhaar, natuurlatex of bamboe. Elk van deze materialen hebben hun unieke eigenschappen. Graag sommen we deze even op voor u:

 • Paardenhaar: paardenhaar wordt al erg lang gebruikt als vulling voor matrassen. En daar is meer dan 1 reden voor:
  • paardenhaar is erg luchtdoorlatend. Door dat ventilatievermogen zijn ze uitermate geschikt voor mensen die last hebben van transpiratie. De ventilatie beperkt dan ook de groei van bacteriën, schimmels en huisstofmijt.
  • Paardenhaar zorgt ervoor dat uw lichaamstemperatuur gelijkmatig blijft.
 • Wol & katoen: ook een veelgebruikte mix van natuurlijke materialen. Hieraan zijn uiteraard ook kenmerken verbonden:
  • de temperatuur van een matras met wol in verwerkt wordt van nature uit gereguleerd. In de winter zal je het heerlijk warm hebben, in de zomer heb je het niet te snel warm…perfect geregeld dus!
  • Katoen absorbeert vocht waardoor het “klamme” gevoel helemaal verdwijnt. Totaal anders dan een matras gemaakt op basis van schuim. Wanneer hierbij ook paardenhaar wordt gevoegd wordt het vocht verdreven en zorgt het dus voor een droog bed.
  • Wol is erg veerkrachtig. Je matras is dus op een natuurlijke manier elastisch, zonder toevoeging van synthetische producten.
  • Wol neemt de vorm van uw lichaam aan. Dit zorgt voor de “nestvorming” die steeds aanwezig is bij een natuurlijk bed.
 • Bamboe: een materiaal dat steeds populairder is en wel om deze redenen:
  • bamboe voelt erg zacht aan. Het is dus erg comfortabel om op te slapen.
  • Bamboe is van nature uit schimmel- en bacteriewerend. Ideaal wanneer je allergisch bent, of zeker wil zijn dat er geen onaangename geuren ontstaan.
  • Bamboe reguleert de temperatuur. Je zal het dus niet te snel warm krijgen.
 • Natuurlatex: natuurlatex is het meest gekende materiaal en wordt ook reeds zeer lange tijd gebruikt in matrassen. Het allergrootste voordeel hiervan is de elasticiteit. Matrassen of topmatrassen in natuurlatex behouden zeer lang hun vorm, maar vormen zich niet naar uw lichaam. Deze beschikken ook over een geperforeerde kern, wat dan weer de ventilatie ten goede komt.

 

Zijn circulaire matrassen natuurlijk?

Een vraag die we veel krijgen van onze klanten, maar het antwoord is heel simpel: NEEN!

Circulaire matrassen zijn matrassen die je na gebruik kunt recycleren. Je oude matras kan op die manier dienen om een nieuwe matras te maken. Erg goed voor het milieu, maar niet bepaald natuurlijk.

Voor circulaire matrassen worden nog steeds synthetisch stoffen zoals bv. polyester gebruikt, maar de producten in de matras hebben geen verlijming waardoor deze recyclebaar zijn. Maar…circulair staat dus niet gelijk aan natuurlijk slapen.

 

Op zoek naar het ideale (natuurlijke) slaapsysteem voor u?

Overweeg je om voor een natuurlijk slaapsysteem te kiezen? Dan raden we je aan om te testen welk merk het beste past bij jou. Dat kan door langs te komen in onze toonzaal.

Ons gespecialiseerd team zal u graag te woord staan en u de natuurlijke merken van “slapen” laten ontdekken. U zal geleid worden tussen volgende merken: Hästens, Kuperus, Somnus, Ecolife, Jensen en onze Luxury Home Collection.

Neem contact op met ons of maak meteen een afspraak !

Lees vorige
Wat is het TA approved label van Test Aankoop ?

Wat is het TA approved label van Test Aankoop ?

‘TA Approved’, wat is dat eigenlijk? Het label ‘TA Approved’ (goedgekeurd door Test Aankoop) is redelijk nieuw. Het is een initiatief van Test Aankoop. Al meer dan 60 jaar staat...

Lees volgende
Waarom is uw bedbodem zo belangrijk?

Waarom is uw bedbodem zo belangrijk?

Om optimaal te kunnen genieten van uw welverdiende nachtrust is het van essentieel belang het juiste slaapsysteem te kiezen, een slaapsysteem dat volledig is aangepast aan hetgeen uw lichaam nodig...