Tips voor beter doorslapen

'S nachts beter doorslapen? Bosmans geeft tips

Kent u dat gevoel dat u elk uur van de klok heeft gezien en moe wakker wordt? Niet kunnen doorslapen 's nachts kan ervoor zorgen dat u overdag fysiek ongemak ervaart en slechtgezind rondloopt. Om ervoor te zorgen dat u deze problematiek kan aanpakken, geven onze slaapexperts in deze blog mogelijke redenen waardoor u 's nachts wakker wordt en concrete tips om ervoor te zorgen dat u beter kan doorslapen. Na het lezen nog vragen? Vraag dan zeker advies aan onze slaapexperts.

Een ononderbroken slaapcyclus

Een goede nachtrust bestaat uit verschillende slaapfases die elkaar opvolgen. Allereerst is er de inslaapfase, waarin u tussen wakker zijn en in slaap vallen zweeft. Vervolgens komt de lichte slaap, waarin u wel slaapt, maar nog niet diep. Daarna volgt de overgang naar de diepe slaap, gevolgd door de diepe slaap zelf, en tot slot de REM-slaap, ook bekend als de droomslaap. Nadat u alle fases doorlopen heeft, wordt uw lichaam standaard even wakker voor een kort onderzoek: Is uw blaas niet te vol? Zijn er geen pijnprikkels? Is de omgeving veilig? Als alles in orde is, zult u snel weer in slaap vallen en merkt u de volgende dag mogelijk niet eens dat u kort wakker bent geweest. Is een van die checks niet in orde? Dan ontwaakt uw lichaam en kan het moeilijk zijn om daarna weer terug in slaap te vallen.

Om ervoor te zorgen dat uw lichaam ‘s nachts ongestoord kan overgaan tot een nieuwe slaapcyclus kan u een aantal maatregelen treffen voor het slapengaan:

  • Beperk de inname van vloeistoffen voor u naar bed gaat, zodat u niet te vaak wakker wordt om naar het toilet te gaan.
  • Creëer een goede slaapomgeving door overtollig licht en lawaai te vermijden. Een goede verduistering en oordopjes kunnen goed van pas komen.
  • Zorg ervoor dat uw lichaam twee uur voor het slapengaan in slaapmodus gaat. Onze slaapexperts raden altijd aan om beeldschermen, fel licht, alcohol, cafeïne, en suiker te vermijden en een slaaproutine te starten. Zo kan u bijvoorbeeld al uw pyjama aandoen, uw outfit voor morgen klaarleggen en nog enkele pagina’s lezen.

Lees meer over de verschillende slaapcycli in onze blog 

De aanmaak van cortisol

De aanmaak van cortisol, beter bekend als het stresshormoon, is zeer belangrijk om overdag voldoende energie te hebben en wakker te zijn. Normaal gezien piekt de aanmaak van dit hormoon ‘s ochtends zodat we wakker worden en aan de dag kunnen beginnen. ’s Avonds en ‘s nachts moet het cortisolniveau in uw lichaam echter voldoende dalen om in slaap te kunnen vallen en door te kunnen slapen.

Om ervoor te zorgen dat uw cortisolniveau kan verlagen, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken om te ontspannen. Neem de tijd om te spelen met uw kinderen of huisdieren, investeer in een creatieve hobby, geniet regelmatig van een saunabezoek of plan vaker ontmoetingen met uw beste vrienden. Zo zorgt u ervoor dat u tot rust komt en zal uw lichaam zich ontspannen. Wat dan weer zorgt voor minder aanmaak van cortisol.

Een constante lichaamstemperatuur

Zowel overdag als ‘s nachts ondergaat uw lichaam natuurlijke temperatuurschommelingen. Tegen 3 uur 's nachts bereikt uw lichaam haar laagste temperatuurpunt, wat essentieel is voor een goede en diepe slaap. Als deze natuurlijke afkoeling niet goed verloopt, bijvoorbeeld doordat uw lichaam onvoldoende is afgekoeld, is de kans groter dat u wakker wordt en het moeilijk is om weer in slaap te vallen. Deze natuurlijke afkoeling is dus van essentieel belang voor uw slaapkwaliteit.

Er zijn een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat uw lichaamstemperatuur ‘s nachts beter onder controle is. Door overdag regelmatig te bewegen en te sporten wordt uw lichaam namelijk getraind om zijn temperatuur van binnenuit te regelen. Lichamelijke inspanning gedurende de dag veroorzaakt namelijk niet alleen vermoeidheid, maar het kan ook leiden tot een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur, wat resulteert in meer energie gedurende de dag. In de late avond wordt dat effect dan omgekeerd: de inspanning van overdag zorgt ervoor dat uw lichaamstemperatuur daalt, waardoor vermoeidheid toeslaat en u dieper en rustiger kunt slapen. Verder kan ook het juiste dekbed ervoor zorgen dat uw lichaam ‘s nachts de juiste temperatuur heeft. In ons slaapcomfort center helpen we u graag bij de keuze tussen synthetisch, dons en natuurlijk.

Het belang van een goede mentale gezondheid

Niet alleen lichamelijke ongemakken kunnen ervoor zorgen dat u ‘s nachts slecht doorslaapt. Ook psychologische factoren, zoals eenzaamheid, kunnen van invloed zijn op uw slaapkwaliteit. Een gevoel van eenzaamheid kan namelijk leiden tot rusteloosheid en frequenter wakker worden tijdens de slaap.

Investeer daarom in uw sociale leven door contact te maken met andere mensen zoals buren, collega's, en familie. Kijk wat u interesseert en organiseer uzelf voor een leuke hobby zoals pottenbakken, wandelen of een kookcursus. Spendeer genoeg tijd met andere gelijkgestemden en verbeter zo uw eigen mentaal welzijn. Dat zorgt ervoor dat u ‘s nachts minder piekert en voldoende tot rust komt.

Vermijd fysieke klachten

Naast psychologische oorzaken kunnen ook fysieke klachten, zoals nek- en rugpijn, uw slaap verstoren. Een matras of lattenbodem die niet goed bij uw lichaam past, kan hierbij een rol spelen. Zorg er daarom altijd voor dat uw lichaam op de juiste plaatsen ondersteund wordt gedurende de nacht en dat u correct advies vergaart.

Onze slaapexperts helpen u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw slaap. In onze winkel kan u op basis van uw behoeften (zacht, hard, ondersteunend, koel, …) verschillende merken testen. Zo bent u zeker dat u ‘s nachts niet wakker wordt door fysieke klachten of in de foute houding slaapt.

Plan uw bezoek

 

Advies en slaapoplossingen

 op maat

Gratis levering
& installatie

Familiebedrijf
sinds 1941

Ruime selectie
topmerken

Snel bed nodig :
bekijk onze collectie 'het snelle bed'