De beste slaaphouding

De beste slaaphouding voor een optimaal slaapcomfort

De beste slaaphouding voor optimaal slaapcomfort

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor uw gezondheid en welzijn. Om ervoor te zorgen dat u niet hoeft te slapen met rugpijn, speelt uw slaaphouding een cruciale rol. Daarom vertellen we u in deze blog meer over de verschillende slaaphoudingen en bekijken we welke positie zorgt voor de minste fysieke klachten. 

Wat is de beste slaaphouding: rug, buik of zij?

Bent u een rugslaper of merkt u dat u toch vaker op uw buik of zij slaapt? Alle posities hebben hun voor- en nadelen. Lees dus zeker verder om op de hoogte te blijven van de beste slaaphoudingen.

Rugslapen: de beste positie om te slapen

Slapen op uw rug wordt beschouwd als de ideale slaaphouding voor een goede nachtrust en vermindert fysieke ongemakken. Deze houding zorgt voor een evenwichtige gewichtsverdeling en minimaliseert drukpunten op uw lichaam. De rugligging bevordert bovendien ook een natuurlijke uitlijning van uw wervelkolom, waardoor rug- en nekpijn kunnen verminderen. Het is wel belangrijk op te merken dat deze houding minder geschikt is tijdens de zwangerschap. Als u een baby verwacht, slaapt u beter op uw linkerzij en met gebogen benen. Op die manier verbetert u de bloedtoevoer naar de placenta en kunnen de voedingsstoffen uw baby beter bereiken.

Zijslapen: een comfortabele optie

Slapen op uw zij is een veelvoorkomende slaaphouding die net zoals rugslapen enkele voordelen biedt. Het kan helpen bij het verminderen van snurken en is vooral gunstig voor mensen met maagzuurproblemen. Door te slapen op uw zij blijven uw luchtwegen open en wordt de spijsvertering bevorderd. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede ondersteuning van uw schouders en heupen met behulp van een matras met specifieke zones. Te lang op uw zij slapen zonder specifieke ondersteuning kan namelijk leiden tot schouderklachten en een hoge druk op bepaalde organen zoals maag en longen. Voor sommige mensen kan het gebruik van een kniekussen de druk op de onderrug verminderen en het slaapcomfort verbeteren.

Buikslapen: beter vermijden

Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan slapen op hun buik, wordt deze houding over het algemeen afgeraden. Buikligging kan leiden tot rug- en nekklachten, omdat het de wervelkolom in een onnatuurlijke positie brengt. Bovendien kan het moeilijker zijn om vrij te ademen tijdens het slapen op uw buik. Als buikslapen voor u de enige comfortabele optie is, probeer dan zonder hoofdkussen te slapen om de spanning op uw nek en rug te verminderen. Het is ook aangeraden om een aantal keer van positie te wisselen wanneer u de neiging heeft veel op uw buik te slapen. Hierdoor zal u de volgende ochtend veel minder last hebben van stijfheid.

Kies de juiste ondersteuning voor optimaal slaapcomfort

Naast de juiste slaaphouding is het essentieel om de juiste ondersteuning te krijgen van uw matras en kussen. Een matras die is afgestemd op uw slaapgewoonten en lichaamscontouren zorgt voor een goede uitlijning van uw wervelkolom en vermindert drukpunten. Daarbovenop kan u met een kussen dat past bij uw slaaphouding, uw nek en hoofd een optimale ondersteuning bieden. Lees al onze tips en tricks in onze andere blogposts of vraag advies in de winkel.

Iedereen is anders

Het kiezen van de beste slaaphouding is een persoonlijke zoektocht. Niet elke matras is geschikt voor elke slaaphouding dus daarom is het aangeraden om u steeds te laten begeleiden door één van onze adviseurs. Wanneer u op de juiste matras slaapt, zal er minder druk op het lichaam ontstaan en zal u ‘ s morgens frisser wakker worden. Let er ook steeds op dat uw kussen is aangepast aan uw slaaphouding zodat u minder last heeft van nekklachten.

Heeft u nood aan persoonlijk slaapadvies? Onze experten in de winkel begeleiden u graag! Kom zeker eens langs voor persoonlijk slaapadvies.

Lees vorige
Slapen op vakantie

Slapen op vakantie

Slapen op vakantie Tijdens de zomermaanden trekken veel mensen op vakantie om daar uit te rusten en de batterijen opnieuw op te laden. Hoewel het idee van ontspanning en uitrusten...

Lees volgende
Yves delorme bed en badtextiel

Trends in bad- en bedtextiel

Ontdek de laatste trends in bad- en bedtextiel Wanneer u ‘s nachts slecht slaapt, vermindert uw energieniveau overdag aanzienlijk. Iedereen heeft dat al wel eens ervaren. Een goede nachtrust is...