Hoe het donsdeken correct onderhouden ?

Hoe het donsdeken correct onderhouden ?

Donzen dekbed is een natuurlijke vulling! Maak altijd gebruik van een dekbedhoes om de tijk van uw donzen dekbed te beschermen tegen transpiratie, bevuiling en slijtage.

Bij het opmaken van uw bed schudt u het met dons gevulde dekbed stevig op, zodat de luchtcirculatie die ontstaat de donsvulling verfrist. Wanneer wij tijdens onze slaap bewegen en draaien, beweegt het lichte gewicht van de donzen vulling met ons mee. Het opschudden van uw dekbed zorgt ervoor dat de vulling weer op de juiste plaats terecht komt en de vorm zich weer herstelt. Dekbedden die gevuld zijn met natuurlijke vezels of fleece moeten niet hard opgeschud worden, dit zou de fleece kunnen doen scheuren.

 

Het luchten in de buitenlucht : enkele adviezen

Lucht het dekbed regelmatig in de buitenlucht om het te verfrissen, dit is een uiterst belangrijke factor in de verzorging van uw donzen dekbed. Door het luchten in de frisse buitenlucht kan de donzen vulling het geabsorbeerde vocht weer loslaten, de donzen vulling kan zichzelf vernieuwen waardoor de capaciteit om het transpiratievocht dat we tijdens onze slaap produceren te absorberen, zich weer herstelt. Vermijd luchten in de volle zon, dit zou de vulling te veel kunnen uitdrogen. In sterk zonlicht kan het dons broos worden en breken, waardoor de isolatie vitaliteit verliest. Lucht uw dekbed alleen in droge weersomstandigheden, zodat de dons en de natuurlijke vezels het vochtgehalte kunnen loslaten.

Zit of slaap nooit op uw dekbed. Dit veroorzaakt samenklitten van de vulling, wat de effectieve levensduur van uw dekbed verkort. Als uw huisdieren bovenop uw dekbed mogen komen resulteert dit in hetzelfde effect.

Bij regelmatig luchten kunnen natuurlijke producten ‘ademen’, in de regel is schoonmaken daardoor eigenlijk alleen maar nodig wanneer het dekbed werkelijk bevuild is. Als de bevuiling plaatselijk en licht is dan kunt u het dekbed ‘ter plekke’ met een mild waspoeder schoonmaken. Gebruik geen bleekmiddel. Wees ook voorzichtig met gewone huishoudwasmiddelen, de meeste bevatten optische witmakers en bleekmiddel. Deze middelen strippen natuurlijke stoffen zoals dons van hun beschermende lanoline laag waardoor de dons broos wordt. Na het schoonmaken van de vlek moet deze zorgvuldig gespoeld en gedroogd worden. (U kunt bv een haardroger in de warme stand gebruiken, beslist niet heet). Tijdens het drogen moet u met de hand in beweging blijven houden zodat u de warme lucht circulatie bevordert. Hiermee voorkomt u dat de vulling gaat samenklitten tijdens het drogen.

Als het noodzakelijk is om uw dekbed te reinigen, raden wij u om praktische redenen een professionele reiniging aan. De met dons gevulde producten kunnen echter ook gereinigd worden door ze te wassen. Gebruik hiervoor een wasmachine met een minimum capaciteit van 7 kg voor een éénpersoons dekbed en groter indien nodig. U heeft hiervoor wellicht een commerciële machine nodig. Gebruik het wolwasprogramma (max. 60° C) en een mild waspoeder. Was het dekbed apart; meng het dekbed niet met andere items in de was en voeg 2-3 tennisballen toe om de beweging van het dons in de machine te stimuleren. Hierna zorgvuldig uitspoelen en grondig drogen. Hiervoor kunt u van de lage temperatuurcyclus van een grote droogtrommel gebruik maken.

Lees vorige
Last van zweten tijdens de nachtrust?

Last van zweten tijdens de nachtrust?

Het is uiteraard belangrijk te weten wanneer het probleem rond overmatig transpireren is ontstaan. Zo kunnen er verschillende redenen zijn.   Heeft u onlangs een nieuwe matras gekocht? Het is...

Lees volgende
Wat is het verschil tussen Auping, Beka, Lattoflex etc.. ?

Wat is het verschil tussen Auping, Beka, Lattoflex etc.. ?

Welk comfort mag u verwachten van deze matrassen … Als beddenspeciaalzaak worden we tijdens het eerste kennismakingsgesprek dikwijls met de volgende vraag geconfronteerd : "Wij willen het beste bed" …...