Wanneer mijn matras vervangen?

Hoe vaak moet ik een nieuwe matras kopen?

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en energieniveau. Een belangrijke factor hierbij is de kwaliteit van de matras. Maar hoe vaak moet je eigenlijk een matras vervangen? En waarop moet je letten wanneer je een nieuwe matras aanschaft? In deze blog vertellen we je waarom het op tijd en stond vervangen van je matras zo belangrijk is.

Waarom je regelmatig je matras, kussens en donsdekens moet vervangen

Heb je last van rugklachten? Slaap je minder goed? De kans bestaat dat dit komt doordat je matras aan vervanging toe is. Na verloop van tijd neemt de intensiteit van je matras namelijk af, waardoor je niet meer dezelfde ondersteuning krijgt. Dit kan kwaaltjes en een verminderde slaapkwaliteit veroorzaken. Daarom is het belangrijk om regelmatig de staat van je matras te evalueren. De vuistregel is dat je een matras om de tien jaar moet vervangen.

Niet alleen heeft de slijtage van de matras invloed op een mindere nachtrust, maar ook je kussens en donsdekens. Hoofdkussens hebben bijvoorbeeld een beperkte levensduur van 3 tot 5 jaar, afhankelijk van de kwaliteit hiervan en hoe fel iemand transpireert gedurende de nacht. Wanneer je een donsdeken van goede kwaliteit hebt, is dit een investering voor het leven. Maar opgelet! Je moet deze wel om de vijf jaar een onderhoudsbeurt geven die voldoet aan alle eisen.

Wist je dat je bij Bosmans Slaapcomfort terecht kan voor het reinigen van donsdekens?

Waarom is het belangrijk om te investeren in een goede matras?

Een goede, kwalitatieve matras die is afgestemd op je lichaam en slaaphouding, heeft tal van voordelen. Niet alleen kan je rekenen op een betere nachtrust, ook zal je minder klachten zoals heup-, schouder- en rugpijn ervaren. Bovendien zal je minder last krijgen van allergieën, zoals een huisstofmijtallergie. Investeren in een kwalitatieve matras is dus zeker geen overbodige luxe. Opgelet! Het hoeft daarvoor niet altijd een dure matras te zijn voor een goed ligcomfort te creëren, maar vaak hangt dit wel samen met de kwaliteit van materialen die er gebruikt worden.

Zo verleng je de levensduur van je matras

Omdat we weten dat een matras een waardevolle investering is, delen we graag enkele tips om de levensduur van je matras te verlengen:

* Gebruik een goede matrasbeschermer

* Wacht ongeveer een kwartier voordat je het raam opent of het bed opmaakt na het opstaan. De matras is nog warm waardoor het openen van het raam kan leiden tot condensvorming in de matras. Dit is dan weer vaak de oorzaak van de gekende "kuilvorming".

* Bij matrassen die mogen omgedraaid worden, is het raadzaam om dit om het seizoen te doen, zo kunnen de materialen een beetje recupereren.

* Leg de matras steeds op een compatibele bedbodem of boxspring.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een nieuwe matras?

Wanneer je een nieuwe matras gaat kiezen, is het belangrijk om je op een juiste manier te laten begeleiden. Vertel wat je wensen zijn, op welke bedbodem de matras geplaatst zal worden en welke lichamelijke klachten je ervaart. Een goede matras of slaapsysteem moet aangepast zijn aan je lichaam en zorgen voor de juiste ondersteuning tijdens je slaap. 

Je kunt overwegen om een boxspring te nemen. Een boxspring heeft altijd een verenkern die zich aanpast aan de matras en aan je lichaam, terwijl een gewoon bed daarentegen bestaat uit een lattenbodem, schotelbodem, vleugelbodem of spiraalbodem. Met een boxspring geniet je van voordelen zoals optimale ondersteuning, een prettige in- en uitstaphoogte, minder huisstofmijt en een langere levensduur (gemiddeld zo’n 25 jaar). Hoewel boxsprings soms minder geschikt kunnen zijn voor mensen met allergieën, zijn er ook boxsprings met lederen uitvoering of bestaan uit natuurlijke materialen die dit soort klachten verminderen. Hou er rekening mee dat er ook lattenbodems zijn die de duurzaamheid van uw matras verlengen en die het lichaam op een perfecte manier ondersteunen. Denk hierbij aan de bedbodems van bijvoorbeeld Swissflex

Sluit een boxspring beter aan bij jouw wensen? Bij Bosmans Slaapcomfort heb je keuze uit merken als Nill Spring, Private label, Tempur, Auping  en zoveel meer!

Tijd voor een nieuwe matras?

Afhankelijk van de kwaliteit van de matras, raden we aan na 10 à 12 jaar te veranderen. Dit niet enkel om de juiste ondersteuning te garanderen, maar ook om te zorgen voor een gezonde nachtrust. Uiteraard zijn wij niet de beslissende factor, maar kunnen u enkel maar adviseren.

Denk je eraan om je matras te vernieuwen? Bij Bosmans Slaapcomfort heb je keuze uit verschillende topmerken: Auping, BekaMline, Swissflex of Tempur ! Weet je niet welk merk of type matras bij jou past? Kom dan langs in onze showroom in Heist-op-den-Berg of neem contact met ons op en laat je adviseren door onze slaapexperts. Met veel plezier helpen we je in je zoektocht naar de beste & optimale nachtrust.

 

Wist je dat je jouw oude matras bij ons kan inleveren wanneer je een nieuwe matras koopt? ​​Zo hoef je die zelf niet naar het containerpark te doen.

Lees vorige
Slaapritme

De verschillende slaapfases

Alles over de 5 verschillende slaapfases In deze blog vertellen we je meer over de wereld tussen slaapwel en goedemorgen. We nemen je mee vanaf het moment waarop je lichtjes...

Lees volgende
beter slapen tijdens de warmte

Tips om beter te slapen tijdens de hitte

Warme nachten, koele slapers: een gids voor zomers slaapcomfort Lichten uit, oogjes toe en op naar dromenland. Of toch niet helemaal … In de zomer vallen we vaak minder snel...