slaapritme

Optimaliseer je slaapritme

Hoe kan ik mijn slaapritme optimaliseren?

Ongeveer 25% van de Belgische bevolking heeft last van chronische vermoeidheid. Dat is vaak het gevolg van een slechte nachtrust. Soms heb je gewoon slecht geslapen, soms liggen tastbare oorzaken zoals een jetlag of de overgang van winter- naar zomeruur aan de basis. Geen zorgen, wat de reden van jouw vermoeidheid ook mag zijn, onze slaapexperten geven je graag advies om jouw slaapritme te optimaliseren. Op die manier ben je overdag beter uitgerust en kan je alle leuke momenten overdag ten volle beleven.

Een donkere ruimte maakt je slaperig

Soms is ons lichaam wat in de war tijdens de overgang van winter- naar zomeruur. Dat is omdat het dan ‘s avonds een uur langer licht is dan de dag ervoor en dat zorgt voor een verminderde aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dat hormoon wordt automatisch aangemaakt in je hersenen wanneer het donker wordt. Om je slaapritme te optimaliseren is het dus belangrijk dat je je slaapkamer zo goed mogelijk verduistert. Dat kan door middel van een rolluik of goede verduisterende gordijnen. Het gebrek aan licht geeft je hersenen het signaal om melatonine aan te maken en daar word je moe van.

Hou je aan een strak dagritme

Overdag verbruiken we de energie die we ‘s nachts vergaren. Probeer dus ook wanneer je moe bent zoveel mogelijk van je dagelijkse taken te volbrengen. Op die manier put je je lichaam uit en zorg je ervoor dat het zich ‘s nachts moe genoeg voelt om meteen in slaap te vallen. Door overdag te slapen of veel te rusten zal het moeilijker worden om ‘s nachts te slapen en dan heb je de volgende dag hetzelfde probleem. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een goede powernap ongeveer 20 minuten duurt. Op die tijd val je niet in je diepe REM-slaap waardoor je makkelijk terug wakker kan worden en niet verward zal zijn.

Vermijd schermen voor het slapengaan

Geen tv, gsm, iPad of laptop in bed. Het is een strenge regel die jouw nachtrust een grote boost zal geven. Vlak voordat je gaat slapen is het belangrijk dat je hersenen en lichaam zich ontspannen. Dat lukt niet wanneer je de hele tijd op een gsm zit te tokkelen of moet focussen op een beeldscherm. Daarbovenop zorgt het blauwe licht van deze elektrische toestellen ervoor dat je hersenen minder melatonine aanmaken. Door het gebrek aan dit slaaphormoon, is het opnieuw moeilijker om in slaap te vallen.

Bereid je voor op de nacht

Voorbereiding is key. Ook wanneer je gaat slapen. Daarom raden we je aan om geen grote inspanningen meer te doen voor je naar bed gaat. Intensief sporten, lange tv-shows kijken of koffie drinken zijn dus uit den boze. Ontspan daarentegen door een korte wandeling te maken, enkele ademhalings- of ontspanningsoefeningen te doen, een warm bad te nemen of naar rustige muziek te luisteren. Zo is je lichaam rustig en kan het makkelijker in slaap vallen.

Investeer in een goed slaapsysteem

We brengen ongeveer een derde van ons leven in bed door. Een goed bed, matras en hoofdkussen zijn bijgevolg dus onmisbaar voor een goede nachtrust. Maar wat is nu het beste slaapsysteem? Jammer genoeg kunnen we daar geen eenduidig antwoord op geven. Het is belangrijk dat we jouw wensen en noden grondig evalueren en op basis daarvan een juiste selectie voorstellen. Onze vierde generatie Bosmans slaapexperten helpt je graag verder ter plaatse. Dankzij een uitgebreid gamma met topmerken hebben wij voor iedereen het geschikte slaapsysteem in huis. Onze winkel in Heist-op-den-Berg bestaat uit twee verdiepingen. Op het gelijkvloers vind je merken zoals o.a Auping, Beka, Tempur, M Line, Technogel, Nill SpringMerken zoals o.a Hästens, Kuperus en Eco Life vind je op de tweede verdieping. Dankzij onze grote voorraad kunnen wij verschillende modellen direct leveren. Wil je je nieuwe bed graag binnen de 24 uur in je slaapkamer hebben staan? Dan is Het Snelle Bed iets voor jou. Bij deze service bieden we gratis levering en installatie binnen de 24u aan.

Plan je bezoek aan onze showroom 

Lees vorige
tempur

Tempur en de nieuwe generatie matrassen

  THE FUTURE OF SLEEP IS HERE Tempur is voortdurend bezig met het verbeteren van de nachtrust van steeds meer mensen, elke nacht weer, overal ter wereld. Nu, na een...

Lees volgende
Slaapritme

De verschillende slaapfases

Alles over de 5 verschillende slaapfases In deze blog vertellen we je meer over de wereld tussen slaapwel en goedemorgen. We nemen je mee vanaf het moment waarop je lichtjes...