5 Remedies om slaapproblemen op te lossen

5 Remedies om slaapproblemen op te lossen

Een goede, stabiele nachtrust is cruciaal om het meeste uit je dag te halen. Je slaapt ongeveer een derde van je leven. In die tijd komen zowel je lichaam als je geest tot rust en laden ze hun batterijen op voor de dag nadien.

Helaas ervaren te veel mensen slaapproblemen. Uit een onderzoek van Partena blijkt zelfs dat zo’n 20% van alle Vlamingen slaappillen neemt. Hoewel slaappillen je in slaap laten vallen, verbetert je uw nachtrust er niet mee. Slaapproblemen los je liever permanent op, want slaappillen resulteren niet in meer slaapkwaliteit.

Maar wat zijn de oorzaken van slaapproblemen? Hoe los je slaapproblemen op? Lees zeker verder!

3 voorname oorzaken voor slaapproblemen

1. Piekeren

De grootste oorzaak van slapeloosheid is stress. Je zit misschien met een probleem op het werk, of je bent aan het nadenken over iets. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Maar het is problematisch wanneer zo’n gedachten je elke nacht opnieuw wakker houden.

Stress, depressie of angst brengen gepieker met zich mee. Je voelt je niet goed in je vel en je kunt maar geen comfortabele houding vinden. Zeker op zo’n momenten lijkt het gemakkelijk om een pilletje te nemen om die gedachten even uit te schakelen.

 

2. Omgevingsfactoren

Slaapproblemen hebben niet altijd je lichaam als oorzaak. Je woning kan evengoed de oorzaak zijn. Denk dan aan:

  • luidruchtige buren
  • een woelende partner
  • druk verkeer in je straat
  • straatverlichting dat zijn weg naar binnen vindt.

Al die factoren kunnen ervoor zorgen dat je te veel prikkels waarneemt, wat je vanzelfsprekend wakker houdt. Een prikkelarme omgeving blijft de beste omgeving voor een goede nachtrust.

 

3. Je bed

Zoals we al eerder zeiden, slaapt u ongeveer een derde van uw leven. Er is geen enkele activiteit die we meer doen. Juist daarom is het belangrijk dat u tijdens die periode zorg draagt voor uw lichaam.

Een slecht liggend of verouderd bed kan rampzalige gevolgen hebben voor uw nachtrust. Er zijn mensen die zowat op elke plek in de wereld snel in slaap kunnen vallen. U bent misschien wel jaloers op hen…

 

5 manieren om slaapproblemen op te lossen

Herkent u zich in een of meerdere van de oorzaken die we net beschreven? Of neemt u zelf geregeld een slaappil? Geen zorgen. Door bepaalde methodes te volgen, slaapt u op termijn veel beter dan u vandaag doet en lost u uw slaapproblemen op.

 

1. Volg een vast ritme

Het menselijk lichaam valt te trainen. En daar kun je gebruik van maken. Een vast ritme is essentieel als je consistente nachtrust wilt. Probeer ervoor te zorgen dat je elke nacht zo’n 7 tot 8 uur slaapt.

Bepaal op basis daarvan je ideale slaapuur en begin die richtlijn consistent te volgen. In het begin zal het mogelijk lastiger zijn om in slaap te vallen. Maar eens je de gewoonte kweekt, volgt je lichaam vanzelf.

 

2. Vermijd blauw licht

Hoe langer je wakker bent, hoe meer slaaphormonen je lichaam aanmaakt. Het blauwe licht afkomstig van smartphones, tv’s en computers onderdrukt de productie van die hormonen en activeren je geest.

Dat heeft als gevolg dat je niet inslaap kunt vallen omdat je je niet moe voelt. Als je echt slaapproblemen ervaart, helpt het om de schermpjes zo’n 2 uur voor je slaapuur te verbannen.

 

3. Let op voeding en tabaksgebruik

Alcohol zorgt er soms voor dat je snel in slaap valt. Maar er is een verschil tussen slaaptijd en slaapkwaliteit. Ja, je slaapt langer. Maar je slaapt ook minder diep. Dat merk je de volgende ochtend!

Ook cafeïnerijke dranken houden je lichaam vanzelfsprekend wakker. Zelfs in die mate dat het algemeen advies luidt om vanaf de late namiddag geen koffie meer te drinken.

Tot slot ken je misschien wel de uitspraak dat een appel goud is in de morgen, zilver rond de middag en slechts brons ‘s avonds. Die uitspraak klopt. Wanneer je ‘s ochtends een zware maaltijd eet, heb je een hele dag om dat te verteren. Maar een zware maaltijd verteren in combinatie met nachtrust loopt zelden goed af. Vermijd te veel eten in de late uren.

 

4. Pas uw slaapkamer aan

Probeer elke storende factor die je uit je slaapkamer kunt verwijderen ook effectief aan te pakken. Hang nieuwe, dikkere gordijnen op om straatlicht buiten te houden. Laat oude ramen vervangen door nieuwe die geluid beter absorberen. Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur niet hoger ligt dan 19°C.

Zulke aanpassingen zorgen ervoor dat je minder prikkels ervaart en sneller tot rust komt.

 

5. Kies een kwalitatieve matras

Een kwalitatieve matras is belangrijker dan velen denken. Sommige matrassen voelen aan als een trampoline. Anderen vormen zich helemaal naar je slaaphouding.

Uiteindelijk is een matras een persoonlijke keuze. De ene heeft graag een harde matras, de andere zakt er liever in weg. Maar de beste matrassen blijven degenen die je lichaam maximaal ondersteunen en zich vormen naar je lighouding.

Niet zeker welke matras ideaal is voor jou? Kom eens langs bij Bosmans Slaapcomfort voor een adviserend gesprek en een goede nachtrust!

 

Vraag advies bij uw Slaapcomfort-Center

Contacteer ons gerust. Onze professionele experts beantwoorden graag al je vragen over slaapproblemen.

Lees vorige
Zalig slapen, laat het geen droom meer zijn

Zalig slapen, laat het geen droom meer zijn

We maken het allemaal wel eens mee. ’s Morgens wakker worden met pijn in de rug of het gevoel van niet uitgeslapen te zijn. Wist je dat het slaapsysteem de...

Lees volgende
Kuperus, handgemaakte bedden sinds 1905

Kuperus, handgemaakte bedden sinds 1905

Over Kuperus Wilt u écht ontspannen slapen, om elke dag uitgerust wakker te worden ? Dat kan in een bed van Kuperus, handgemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. Met ruim honderd...