Tips om beter te slapen tijdens de winter

Slaapproblemen tijdens de winter? Bosmans Slaapcomfort geeft 5 tips om beter te slapen

Wanneer de dagen korter en kouder beginnen te worden, voelen we echt dat de winter in het land is. Dat heeft op iedereen een ander effect. De ene kan al niet wachten tot de feestdagen en hoopt op een witte kerst. De ander wil niets liever dan een lange winterslaap houden. Bij Bosmans Slaapcomfort begrijpen we dat een goede nachtrust tijdens deze koude nachten van cruciaal belang is voor een goede gezondheid en een goed humeur. ‘s Nachts verwerkt u namelijk alle indrukken van overdag en tankt u nieuwe energie voor de dag die moet komen.

Ondervindt u last bij het inslapen en doorslapen tijdens de winter? Geen zorgen, in deze blog geven onze slaapexperts 5 waardevolle tips om uw slaapkwaliteit te optimaliseren tijdens het winterseizoen.

Het perfecte evenwicht in temperatuur

In de winter hebben veel mensen de neiging om extra warmte te creëren in hun slaapkamer. Extra dekens, een warme pyjama of de verwarming een paar graden hoger zetten lijkt een snelle oplossing. Toch kunnen deze elementen uw nachtrust verstoren. Waar veel mensen namelijk geen rekening mee houden is het feit dat uw lichaamstemperatuur daalt bij het inslapen en gedurende de nacht geleidelijk aan weer stijgt. Als u dan onder te veel lagen ligt of in te warme kamer slaapt, verhoogt het risico op oververhitting. Hierdoor begint uw lichaam te zweten met een onrustige slaap tot gevolg.

Volgens onze slaapexperts schommelt de ideale slaaptemperatuur tussen de 15 en 20 graden. Probeer de verwarming in uw slaapkamer dus zeker niet te hoog te zetten wanneer u gaat slapen. Verder is het raadzaam om niet zozeer te focussen op het stapelen van lagen, maar eerder op het zorgvuldig kiezen van het materiaal waaronder u slaapt. Een goede optie is bijvoorbeeld een donzen dekbed. Dat is licht en luchtig en biedt uitstekende ventilatie zodat u nachtelijke oververhitting voorkomt. Het is ook aangeraden om uw slaapkamerraam op een kier te zetten gedurende de nacht. Zo creëert u genoeg zuurstof en ventilatie.

Regelmaat brengt rust

Tijdens de wintermaanden is regelmaat van onschatbare waarde. Als u de ene nacht om 23u30 gaat slapen en de volgende nacht om 22u in de zetel in slaap valt, is het voor uw lichaam moeilijk om altijd op hetzelfde tijdstip moe te worden. Train uw lichaam daarom en bereid het voor op een vaste bedtijd. Met een vaste slaaproutine leert u uw hersenen aan dat ze moe moeten worden op een bepaald tijdstip.

Er zijn verschillende dingen die u kunnen helpen om de dag los te laten. Denk maar aan een warm bad of een rustgevende thee. Verder raden onze slaapexperts ook aan om blauw licht voor het slapengaan zo veel mogelijk te vermijden. Laat die smartphone even voor wat hij is en lees bijvoorbeeld nog een paar pagina’s in een goed boek.

Omarm de zon, zelfs in de winter

Daglicht is een natuurlijke regulator van ons circadiaanse ritme, oftewel onze interne klok die ongeveer 24 uur duurt. Ondanks de kou is het belangrijk om overdag naar buiten te gaan. Een frisse neus halen tijdens uw middagpauze of nog een snelle wandeling maken voor het donker wordt, draagt niet alleen bij aan de productie van vitamine D, maar het stimuleert ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Bovendien kan een wandeling in de frisse lucht wonderen doen voor uw algehele welzijn. Kleed u dus lekker warm aan en plan een momentje me-time in overdag om ‘s nachts goed te kunnen slapen.

Comfort als sleutel tot slapen

Een goede nachtrust start vaak bij een goede slaapomgeving. Om het luchtig en warm te houden, kiest u best voor een donzen dekbed. Liever snel opwarmen? Dan zijn een flanellen hoeslaken of dekbedovertrek een goede optie. Voor zij die vaak last hebben van koude voeten, raden onze slaapexperts dikke wintersokken aan. Uw voeten zijn namelijk essentieel voor een goede nachtrust, want warmte ontsnapt hier het makkelijkst. Als u het koud heeft, sluiten de ontelbare poriën aan uw voeten zich, waardoor u alleen maar verder afkoelt. Het resultaat? U ligt te rillen en het inslapen wordt een nog grotere uitdaging. De simpele oplossing: houd uw sokken aan totdat u heerlijk op temperatuur bent en doe ze dan pas uit.

Last but not least: investeer in een comfortabele matras die past bij uw slaapvoorkeuren. Afhankelijk van verschillende elementen zoals uw slaaphouding, fysieke klachten, uw voorkeuren, … hebben wij verschillende types matrassen ter beschikking. Hou er ook altijd rekening mee dat uw lichaam minstens 4 weken nodig heeft om zich aan te passen aan uw nieuwe matras. 

Beweging overdag zorgt voor een diepere slaap ‘s nachts

Beweging gedurende de dag draagt bij aan een betere slaapkwaliteit. Toch is sporten in de winter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl u in de zomer al eens graag gaat hardlopen in de zon, is dat in de donkere en koude winter toch vaak een grote opgave. Gezellig een film kijken in de zetel lijkt voor veel mensen heel wat aantrekkelijker.

Toch blijft beweging essentieel voor een goede slaap. Actief zijn overdag bevordert het inslapen en de slaapkwaliteit. Geen zin om in het donker nog buiten te sporten? Haal dan een yogamatje en wat gewichten in huis en ga voor een thuis sportroutine. Zo blijft u bewegen in de winter en slaapt u ‘s nachts beter.

Bosmans helpt u de winter door

De slaapexperts van Bosmans Slaapcomfort zorgen er graag voor dat u de hele winter lang kan genieten van rustige nachten. Ontdek ons uitgebreid aanbod aan bedden, boxsprings, matrassen, bedbodems, bedtextiel, bad & slaapmode, dekbedden en kussens in onze winkel in Heist-op-den-Berg en slaap zoals nooit tevoren. Kom gerust langs tijdens de openingsuren voor slaapadvies op maat.

Advies en slaapoplossingen

 op maat

Gratis levering
& installatie

Familiebedrijf
sinds 1941

Ruime selectie
topmerken

Snel bed nodig :
bekijk onze collectie 'het snelle bed'