Waarom moet je beddengoed wassen voor het eerste gebruik? En hoe?

Waarom moet je beddengoed wassen voor het eerste gebruik? En hoe?

Nieuwe lakens, kussens, hoeslakens, dekbedovertrek of kussenslopen gekocht?  Heerlijk! Nog even en je geniet van dat frisse gevoel van vers beddengoed. Maar stop het wel eerst in de wasmachine.

Lakens wassen voor gebruik

Bij de productie van lakens worden heel wat chemische stoffen gebruikt. Bovendien worden je lakens gemaakt in een fabriek en daar is het niet altijd zo proper als je graag zou willen. Voordat je tussen je nieuwe lakens glijdt, is het dus zeker aangewezen om je beddengoed te wassen.

Belangrijk om te weten is ook dat je lakens slecht ventileren en vocht doorlaten als ze nog niet gewassen zijn. Dat kan leiden tot klamme, onaangename nachten. En dat zou jammer zijn.

Hoe was je nieuwe lakens voor het eerst? Let op de volgende punten:

  • Lees altijd eerst de wasvoorschriften op het etiket. Daarop staat op welke temperatuur je de lakens mag wassen en drogen.
  • Heb je gekozen voor lakens met een leuke print? Was ze dan altijd binnenstebuiten. Zo bescherm je de print tegen slijtage in de was.
  • Kleurrijke lakens durven weleens kleur afgeven in de was. Om dat te vermijden, kan je de eerste keer een scheutje azijn toevoegen. Azijn beschermt de kleur.
  • Toch moet je lakens altijd sorteren op kleur wanneer je ze wast. Zéker de eerste keer, maar ook daarna nog.
  • Stop de wasmachine niet te vol. De lakens hebben ruimte nodig om te bewegen in de trommel.
  • Gebruik je een droogkast? Kies dan voor een lage temperatuur om krimpen te voorkomen.

Moet je alle beddengoed eerst wassen?

En wat als je een nieuw dekbed of nieuwe kussens hebt gekocht? Daar is de vuistregel minder afgelijnd. Een echt donzen dekbed mag niet in de wasmachine, want daar beschadig je de veertjes mee. Een synthetisch dekbed kan je dan weer zo vaak wassen als je wilt. 

Hetzelfde voor sommige kussens. Die hebben een neksteun die je er best uithaalt voor het wassen. Andere kussens kan je bijvoorbeeld alleen professioneel laten wassen.

Twijfel je? Bespreek het rustig met een van onze beddengoedexperts in de winkel of contacteer ons voor advies op maat.
Lees vorige
Hoeveel uren slaap heb je echt nodig?

Hoeveel uren slaap heb je echt nodig?

Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt van veel factoren af. De meeste volwassenen hebben elke nacht 7 tot 9 uur slaap nodig. Maar dat aantal verschilt van persoon tot persoon...

Lees volgende
Inrichten slaapkamer

Inrichten slaapkamer

De slaapkamer … een oase van rust en ontspanning. Een slaapkamer moet dé plek zijn waar u tot rust kan komen en heerlijk kan ontspannen. ‘s Avonds in slaap vallen...