verschillende types van hoofdkussens

Welk hoofdkussen past bij mij?

Een goed hoofdkussen is letterlijk en figuurlijk een hoofdzaak in slaapcomfort. De ondersteuning die het biedt is van essentieel belang voor een goede en gezonde nachtrust. Een verkeerde keuze leidt gemakkelijk tot een nacht vol gewoel, een pijnlijke nek en/of schouders en zelfs erger.

Het heeft echt geen zin om fortuinen te stoppen in een matras en bedbodem om dan te besparen op hetgeen waar je hersenen moeten op rusten.

Maar welk hoofdkussen past bij jou? We sommen even de voornaamste criteria op waarop je moet letten wanneer je er eentje aankoopt.

 

De kwaliteiten van een goed hoofdkussen

Het belangrijkste kenmerk van een goed hoofdkussen is ondersteuning van je nekwervels. Wanneer dat niet het geval is, zal je uiteindelijk een pijnlijk gevoel in je nek of schouders ervaren.

Omdat ieder mens van houding verandert gedurende de nacht is een vaste dikte niet altijd ideaal. Juist omdat de meeste mensen in een voorkeurshouding slapen, is het lastig om een hoofdkussen te vinden dat voor meerdere houdingen geschikt is. Het is essentieel dat hoofd en nek goed ondersteund worden in zowel rug- als zijligging.

Het perfecte kussen vult de holte tussen de schouders en het hoofd op en ondersteunt zodoende de nekwervels. Als de ondersteuning van het hoofdkussen juist is, zal dit ook een corrigerende werking hebben op de wervelkolom.

Nekrolkussens bieden meer steun aan de nekwervel dan kussens zonder nekrol. Het is echter wel belangrijk dat de dikte van de nekrol juist is. Klopt die namelijk niet dan is de kans groot dat je op op termijn een nekhernia oploopt.

 

Op basis van welke criteria kies je een hoofdkussen

Een hoofdkussen kies je niet op basis van: “Dat ligt wel zacht!”. Het ideale hoofdkussen kies je op basis van je slaaphouding, lichaamsbouw en de samenstelling ervan.


Slaaphouding

We zeiden het al eerder: Het perfecte kussen vult de holte tussen de schouders en het hoofd op en ondersteunt zodoende de nekwervels.

Een zijslaper heeft vanzelfsprekend een grotere holte tussen schouders en hoofd dan een rugslaper. Voor zijslapers raden we daarom een dikker kussen aan zodat de nekwervels zo stabiel en ondersteund mogelijk blijven.

Rugslapers hebben eerder een dunner kussen nodig.

Buikslapers hebben er vaak zelfs geen nodig.

Hou zeker ook rekening met de zachtheid van uw matras. Zak je er diep in weg? Dan verkleint de holte tussen schouders en nek en heb je dus een dunner kussen nodig. Maar bij een harde matras is een dikker kussen aangewezen.


Lichaamsbouw

Mensen bestaan in alle vormen en maten. Dat geldt ook voor onze schouders. De breedte ervan bepaalt hoe groot de holte tussen nek en schouders is.

Heb je brede schouders? Kies dan zeker niet voor een dun hoofdkussen.

Hoe breder de schouders, hoe dikker het hoofdkussen moet zijn om je nek in balans te brengen.


Samenstelling

De ene kan perfect slapen op de luchtige hotelkussens waar je hoofd in wegzakt. De andere vindt dat een verschrikkelijk gevoel. De samenstelling van je hoofdkussen bepaalt niet alleen het slaapcomfort, maar ook de duurzaamheid.

Een synthetisch kussen voelt bijvoorbeeld zacht aan en kan je geregeld wassen. Dat maakt dat synthetische kussens doorgaans langer meegaan dan niet-wasbare hoofdkussens.

Een donzen hoofdkussen is meestal niet wasbaar, maar kan je wel regelmatig opschudden of buiten leggen wanneer het een aangenaam weertje is. Doe dit omdat de vulling van een donzen kussen langzaam vanzelf in elkaar gedrukt wordt. Zulke kussens geven een "hotelgevoel" waardoor mensen een gezellig eerste effect ervaren.

Technogel is dan weer een uniek hoofdkussen dat steeds een fris aanvoelen geeft. Dit komt doordat de bovenste laag bestaat uit een gel materiaal dat zowel in warme als koude temperaturen hetzelfde aanvoelt. Perfect voor mensen die snel transpireren of snel te warm hebben.

Tot slot zijn er traagschuimen of visco-elastische hoofdkussens van Tempur of Auping die heel mooi hun vorm behouden. Daarnaast behoren deze hoofdkussens tot de meest duurzame en ondersteunende materialen voor je nek. Het geeft een ontlastend resultaat terwijl latex een tegendruk creëert zodat je nekspieren minder onspannen. Tempur heeft een gamma hoofdkussens voor zowel zij-, rug- als buikslapers.

 

Klaar om je hoofdkussen te kiezen

In ons gamma beschikken we over een 100-tal verschillende hoofdkussens in alle mogelijke materialen. Je kunt deze ook vrijblijvend 2 nachten thuis uitproberen vooraleer je een definitief hoofdkussen aankoopt. Aangekochte hoofdkussens worden nu eenmaal niet teruggenomen.

Een goed slaapsysteem eindigt dus niet met een bodem en matras…

Lees vorige
Drukverlagende traagschuim matrassen

Drukverlagende traagschuim matrassen

Enig idee wat een traagschuim matras is ? Met deze informatie trachten we wat informatie te geven over dit item en de diverse productieprocessen diverse kwaliteitsniveaus Door de jaren heen...

Lees volgende
ventilatie

Smartsleeve: de perfecte ventilatie van uw matras

Gemiddeld heeft een mens 8 uur slaap per nacht nodig. Toch komt u vaak niet aan die 8 uur. U ligt nog wakker omdat u nadenkt over de afgelopen dag,...